Top

Willem Mengelberg met Jo Beukers van Ogtrop op de trein

  • Willem Mengelberg met Jo Beukers van Ogtrop op de trein
  • Willem Mengelberg met Jo Beukers van Ogtrop op de trein
245,00

Originele gelantine zilverdruk Foto van Willem Mengelberg uit 1924 op de trein naar Parijs samen met zijn vriendin Jp Beukers van ogtrop.

Afmetingen: 24.5cm x18cm

Jo Beukers van Ogtrop (1865-1948) woonde in Nijmegen en was van 1909 tot 1929 presidente van de zangvereniging van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en zeer bevriend met dirigent Willem Mengelberg. Mengelberg op zijn beurt genoot een goede vriendschap met medecomponist Alphons Diepenbrock.

Willem Mengelberg bouwer van het Concertgebouworkest

Willem Mengelberg was bijna 50 jaar chef-dirigent van het Amsterdamse Concertgebouworkest. In 1895 trad hij, 24 jaar oud, aan als opvolger van Willem Kes. Zijn laatste concert dirigeerde hij in 1944. Mengelberg ontpopte zich van begin af aan als een autocratisch leider die streefde naar tucht en discipline, een perfectionist die telkens weer het volmaakte najoeg. Dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, maar daarmee is hij voor de opbouw van het Concertgebouworkest wel van onschatbare waarde geweest. Dat wordingsproces verliep niet altijd soepel. Mengelberg was dwingend en veeleisend, hanteerde hoge artistieke maatstaven, voor zichzelf maar ook voor zijn orkestleden met wie hij nog al eens overhoop lag, en had vaak eigenzinnige muzikale opvattingen. Die bracht hij soms tot uitdrukking door in zijn uitvoeringen opvallend af te wijken van de originele partituur, bijvoorbeeld door coupures en toevoegingen in de bezetting. Daarbij meende hij zich soms te kunnen beroepen op informatie van de componist zelf, of iemand die de componist goed gekend had, zoals  Tsjaikovski’s broer Modeste. Hij onderhield nauwe banden met Strauss, Mahler en andere moderne componisten, zoals Strawinsky. Hij zorgde ervoor dat hun muziek een vaste plaats kreeg op het repertoire. Een ware pionier, die tegen de gevestigde smaak van zijn eigen publiek durfde op te tornen. Richard Strauss droeg uit dankbaarheid ‘Ein Heldenleben’ op aan Willem Mengelberg en zijn Concertgebouworkest.Verwachte levertijd: 1 dagVoorraad: 1
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over